неделя, 4 май 2014 г.

Шоколадова пита

Имах възможността да изпробвам този сладкиш при гостуването си в Гърция при моята сестричка. Това е една калорична бомба, но както обичам да казвам аз - обичам пороците си! И затова си я похапвам без капка скрупул.


А ето ги и нужните продукти:
За питата:

  • 250гр масло на стайна температура
  • 400гр кристална захар
  • 8бр жълтъци
  • 400гр кисело мляко
  • 10гр амонячна сода
  • 30гр какао
  • 150гр смес от захаросани плодове/гъсто сладко


За шоколадовата глазура:

  • 300гр шоколадов кувертюр
  • 60мл олио


Начин на приготвяне:
Маслото се разбива до получаване на пухкава и еднородна маса. Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване. В киселото мляко се гаси амонячната сода. След това всички продукти се смесват и от тях се приготвя пухкаво тесто. Изсипва се в тава (намазана с масло и посипана с брашно/покрита с хартия за печене) и отгоре се посипват плодовете.
Пече се при 180С за 35-40 минути. Охладява се и се нарязва. След това шоколадовия кувертюр се разтопява на водна баня с олиото и се залива питата.

Бон Апети!


Няма коментари:

Публикуване на коментар