вторник, 6 май 2014 г.

Сахер - Болестта на сладкар, която станала причина за кулинарен шедьовър

Сахер тортата е свързана с граф Клеменс Венцел Фрст фон Метерних, който оставил голяма следа в историята на Австрия. 
Веднъж през 1882г. графът организирал голям прием, на който искал да порази гостите си с необикновен десерт. Именно тази задача той възложил на своите готвачи. Но най-важният сред тях - сладкарят, лежал немощен в постелята си, а останалите коелги в кухнята били заети с подготовката на голямото меню и затова мисията по създаването на новия десерт били стоварена върху раменете на на 16-годишният Франц Сехер.
Той успял да създаде вероятно най-известната торта в света. И не само графът и неговите гости били впечатлени, но и кралското семейство. След завършването на обучението си за готвач и няколко години живот в други страни Сахер се върнал във Виена и открил през 1848г. магазин за деликатеси. Едно от най-впеатляващите негови изделия била прославилата се извън пределите на Виена торта Сахер. 
През 1876г. неговият син отворил хотел "Сахер" и след 4 години се оженил за дъщерята на месаря Анна Фукс. Енергичната и делова Фукс скоро взела в ръце и семейството, и хотела. Тя продължила да ръководи хотела и след смъртта на съоруга си през 1892г. Неговият разцвет започнал в началото на ХХ век. След Първата световна война работите обаче се влушили и след кончината на Анна, Сахер останали само фалиралият хотел и нейният син, лишен от наследство. Вероятно от желание за мъст, поради лишаване от наследството, той продал знаменитата тайна рецепта на сладкаря Демел. И така хотелът "Сахер" и сладкарят Демел станали стопани на заветната рецепта. Това, разбира се, довело до конфликти и дори до война.
"Седемгодишната война" (1950-1957г.) или "Виенската война на тортите" се водила от хотел "Сахер" и сладкарницата на Демел. Основният въпрос на тази "война", занимавал дълги години австрийският съд, бил не само въпросът кой пече "оригиналналната" торта, но и това дали кайсиевото сладко трябва да бъде отгоре или вътре в тортата и разрешено ли е да се използва маргарин вместо масло. Войната спечелил хотел "Сахер".
Оригиналната торта се украсява само с един шоколадов медальон с печат "Hotel Sacher Wien". Тортите, които са предназначени за продажба в кафенетата, се украсяват с няколко медальона - на всяко парче по един. 

А ето каква рецепта на знаменитита торта е публикувана в книгата "Das grobe Sacher Backbuch" - Сахер торта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар