Продукти за тестото:
- 130гр краве масло
- 110гр пудра захар
- 2 ванилии
- 6 яйца
- 130гр шоколад (минимум 60% какао)
- 110гр захар
- 130гр брашно
- 200гр кайсиев конфитюр
За глазурата:
- 200гр захар
- 1/8л вода
- 150гр шоколад (60%+ какао)
Начин на приготвяне:
Мекото масло се разбива с пудрата захар и ванилията. Постепенно се добавят жълтъците при непрекъснато разбиване. Шоколадът се разтопява на водна баня и постепенно се налива. Белтъците се разбиват на пяна. Захарта се добавя постоянно и се разбива, докато сместа започне да блести и стане толкова плътна, че да може да се реже с нож. Белтъците се смесват с маслено-желтъчната смес. поръсват се с брашно и всичко внимателно се разбърква. Дъното на кръгла форма се покрива с хартия за печене, тестото се слага и се пече на 170 градуса за около два часа.
През първите 10-15 минути вратата на фурната остава леко отворена.
Блатът заедно с формата се обръща надолу върху решетка и се оставя да изстине 20-30 минути. Пак се обръща и се оставя напълно да изстине. Едва след това се изважда от формата. Разрязва се на две части с конец през средата.
Кайсиевото сладко се загрява, претрива се през сито, с него се намазват блатовете и страните им. Оставят се да изсъхнат върху решетката (най-добре за една вечер).
За глзурата от водата и захарта се сварява сироп. Вари се 5 минути и се оставя да се охлади. Шоколадът се разтопява на водна баня и постепенно в него се добавя горещият захарен сироп при непрекъснато бъркане (в началото масата ще стане много гъста, но после ще се втечни). Готовата глазура се излива веднага върху тортата, заглажда се и се оставя да изстине.
Поднася се с разбита без захар сметана.
Няма коментари:
Публикуване на коментар