вторник, 6 май 2014 г.

Сахер торта

Торта, любима на поколения ще изненада и Вас, любителите на шоколада!

Продукти за тестото:

  • 130гр краве масло
  • 110гр пудра захар 
  • 2 ванилии
  • 6 яйца
  • 130гр шоколад (минимум 60% какао)
  • 110гр захар
  • 130гр брашно
  • 200гр кайсиев конфитюр


За глазурата:

  • 200гр захар
  • 1/8л вода
  • 150гр шоколад (60%+ какао)


Начин на приготвяне:

Мекото масло се разбива с пудрата захар и ванилията. Постепенно се добавят жълтъците при непрекъснато разбиване. Шоколадът се разтопява на водна баня и постепенно се налива. Белтъците се разбиват на пяна. Захарта се добавя постоянно и се разбива, докато сместа започне да блести и стане толкова плътна, че да може да се реже с нож. Белтъците се смесват с маслено-желтъчната смес. поръсват се с брашно и всичко внимателно се разбърква. Дъното на кръгла форма се покрива с хартия за печене, тестото се слага и се пече на 170 градуса за около два часа. 
През първите 10-15 минути вратата на фурната остава леко отворена. 
Блатът заедно с формата се обръща надолу върху решетка и се оставя да изстине 20-30 минути. Пак се обръща и се оставя напълно да изстине. Едва след това се изважда от формата. Разрязва се на две части с конец през средата.
Кайсиевото сладко се загрява, претрива се през сито, с него се намазват блатовете и страните им. Оставят се да изсъхнат върху решетката (най-добре за една вечер). 
За глзурата от водата и захарта се сварява сироп. Вари се 5 минути и се оставя да се охлади. Шоколадът се разтопява на водна баня и постепенно в него се добавя горещият захарен сироп при непрекъснато бъркане (в началото масата ще стане много гъста, но после ще се втечни). Готовата глазура се излива веднага върху тортата, заглажда се и се оставя да изстине. 
Поднася се с разбита без захар сметана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар