- 4 бр. големи тиквички
- 2 бр. средни глави лук
- 2 стръка чесън
- 2 моркова
- 500 гр кайма
- 400 гр кашкавал
- 1/4 връзка магданоз
- 1/2 връзка
- копър
- черен
- пипер сол
Начин на приготвяне:
Започваме, като измиваме хубаво тиквичките и ги
разполовяваме. Издълбаваме вътрешността им с лъжица, като след това получените
"лодчици" бланшираме за няколко минути в подсолена вода. Нареждаме в
подходяща тавичка. През това време нарязваме на ситно лука, чесъна, морковите,
пълнежа от тиквичките, магданоза и копъра.
Започваме с приготвянето на плънката, като в тиган с малко
мазнина запържваме каймата, а след това и лука. После добавяме чесъна, морковите
и пълнежа от тиквичките. Тъй като купих от първите тиквички за сезона, те са
доста по-крехки и сочни. Ето защо пускат повече сок и се стопиха значително при
печенето - вкусът им обаче е чудесен!
Така в плънката ще има водичка, която трябва да оставим да
поизври. Когато плънката се сгъсти достатъчно, овкусяваме със сол и пипер и
добавяме нарязаните на ситно магданоз и копър. Може да оставите малко от копъра
за допълнително поръсване при сервирането.
Готовата плънка разпределяме в тиквичките, като след това
доливаме малко хладка вода в тавичката. Тиквичките печем първоначално на силна
фурна, докато заврят, а след това намаляваме за да къкрят, докато водата
поизври и останат само на мазнина. (Тук подчертавам, че е много важно да печем
тиквичките на слаба фурна, в противен случай плънката се изпича бързо, но
тиквичката остава сурова.) Минути преди да се извадят, се поръсват с нарендания
кашкавал и се оставят да се запече.
Начин на приготвяне:
Започваме, като измиваме хубаво тиквичките и ги
разполовяваме. Издълбаваме вътрешността им с лъжица, като след това получените
"лодчици" бланшираме за няколко минути в подсолена вода. Нареждаме в
подходяща тавичка. През това време нарязваме на ситно лука, чесъна, морковите,
пълнежа от тиквичките, магданоза и копъра.
Започваме с приготвянето на плънката, като в тиган с малко
мазнина запържваме каймата, а след това и лука. После добавяме чесъна, морковите
и пълнежа от тиквичките. Тъй като купих от първите тиквички за сезона, те са
доста по-крехки и сочни. Ето защо пускат повече сок и се стопиха значително при
печенето - вкусът им обаче е чудесен!
Така в плънката ще има водичка, която трябва да оставим да
поизври. Когато плънката се сгъсти достатъчно, овкусяваме със сол и пипер и
добавяме нарязаните на ситно магданоз и копър. Може да оставите малко от копъра
за допълнително поръсване при сервирането.
Готовата плънка разпределяме в тиквичките, като след това
доливаме малко хладка вода в тавичката. Тиквичките печем първоначално на силна
фурна, докато заврят, а след това намаляваме за да къкрят, докато водата
поизври и останат само на мазнина. (Тук подчертавам, че е много важно да печем
тиквичките на слаба фурна, в противен случай плънката се изпича бързо, но
тиквичката остава сурова.) Минути преди да се извадят, се поръсват с нарендания
кашкавал и се оставят да се запече.
Няма коментари:
Публикуване на коментар