вторник, 24 юни 2014 г.

Пълнени тиквички с кайма и кашкавал

Необходими продукти:
  • 4 бр. големи тиквички
  • 2 бр. средни глави лук
  • 2 стръка чесън
  • 2 моркова
  • 500 гр кайма
  • 400 гр кашкавал
  • 1/4 връзка магданоз
  • 1/2 връзка 
  • копър
  • черен
  • пипер сол


Начин на приготвяне:

Започваме, като измиваме хубаво тиквичките и ги разполовяваме. Издълбаваме вътрешността им с лъжица, като след това получените "лодчици" бланшираме за няколко минути в подсолена вода. Нареждаме в подходяща тавичка. През това време нарязваме на ситно лука, чесъна, морковите, пълнежа от тиквичките, магданоза и копъра.

Започваме с приготвянето на плънката, като в тиган с малко мазнина запържваме каймата, а след това и лука. После добавяме чесъна, морковите и пълнежа от тиквичките. Тъй като купих от първите тиквички за сезона, те са доста по-крехки и сочни. Ето защо пускат повече сок и се стопиха значително при печенето - вкусът им обаче е чудесен!
Така в плънката ще има водичка, която трябва да оставим да поизври. Когато плънката се сгъсти достатъчно, овкусяваме със сол и пипер и добавяме нарязаните на ситно магданоз и копър. Може да оставите малко от копъра за допълнително поръсване при сервирането.

Готовата плънка разпределяме в тиквичките, като след това доливаме малко хладка вода в тавичката. Тиквичките печем първоначално на силна фурна, докато заврят, а след това намаляваме за да къкрят, докато водата поизври и останат само на мазнина. (Тук подчертавам, че е много важно да печем тиквичките на слаба фурна, в противен случай плънката се изпича бързо, но тиквичката остава сурова.) Минути преди да се извадят, се поръсват с нарендания кашкавал и се оставят да се запече.

Няма коментари:

Публикуване на коментар