- 2 патладжана
- 2-3 тиквички
- 3-4 зелени чушки
- 600 гр. домати
- 2 глави кромид лук
- 1 глава чесън
- 1 равна ч. л. риган
- 1 ч.л. босилек
- сол
- зехтин
Първо се подготвят патладжаните, като се обелват и нарязват
на колелца или полумесеци, в зависимост от големината на зеленчука. След това
всички парчета се натриват добре със сол и се оставят да престоят около 30
минути, за да се отнеме горчивината им.
В това време може да се приготвят доматите,
кромидът и чесънът, които се нарязват на кубчета и шайби (лукът съща може да е
на ситно). В дълбок съд с малко зехтин за няколко минути се задушават чесънът и
лукът, а щом омекнат добре, към тях се прибавят и кубченцата домати. Доматеният
сос се готви за около 20 минути на умерен огън, а накрая се посолява и овкусява
с подправките.
Отделно на
колелца или шайби се нарязват тиквичките и чушките и се посоляват леко.
Патладжаните се измиват под обилна струя студена вода и заедно с другите
зеленчуци започват да се подреждат един след друг в кръгла тава върху налятото
канапе от доматен сос. Напръскват се със зехтин, за да останат сочни през
цялото печене, след което тавата се покрива с готварско фолио и ястието се
слага в предварително загрята фурна на 200`С за 20-25 минути. След това фолиото
се отстранява и ароматният рататуй се допича за още 20-25 минути. Сервирайте
горещо или студено като предястие, основно ястие или прекрасна гарнитура към
ястия с месо или риба.
Няма коментари:
Публикуване на коментар