вторник, 19 август 2014 г.

Рататуй


Необходими  продукти:


  • 2 патладжана
  • 2-3 тиквички
  • 3-4 зелени чушки
  • 600 гр. домати


  • 2 глави кромид лук
  • 1 глава чесън
  • 1 равна ч. л. риган
  • 1 ч.л. босилек
  • сол
  • зехтин


Начин на приготвяне:

Първо се подготвят патладжаните, като се обелват и нарязват на колелца или полумесеци, в зависимост от големината на зеленчука. След това всички парчета се натриват добре със сол и се оставят да престоят около 30 минути, за да се отнеме горчивината им.
     В това време може да се приготвят доматите, кромидът и чесънът, които се нарязват на кубчета и шайби (лукът съща може да е на ситно). В дълбок съд с малко зехтин за няколко минути се задушават чесънът и лукът, а щом омекнат добре, към тях се прибавят и кубченцата домати. Доматеният сос се готви за около 20 минути на умерен огън, а накрая се посолява и овкусява с подправките.
     Отделно на колелца или шайби се нарязват тиквичките и чушките и се посоляват леко. Патладжаните се измиват под обилна струя студена вода и заедно с другите зеленчуци започват да се подреждат един след друг в кръгла тава върху налятото канапе от доматен сос. Напръскват се със зехтин, за да останат сочни през цялото печене, след което тавата се покрива с готварско фолио и ястието се слага в предварително загрята фурна на 200`С за 20-25 минути. След това фолиото се отстранява и ароматният рататуй се допича за още 20-25 минути. Сервирайте горещо или студено като предястие, основно ястие или прекрасна гарнитура към ястия с месо или риба.

Няма коментари:

Публикуване на коментар