вторник, 24 юни 2014 г.

Купол с шоколадов мус

Необходими продукти:

2 големи или 3 малки готови рула

100г черен шоколад
100г бял шоколад
200мл прясно мляко(сварено)

2с.л.кафява захар
2с.л.бяла захар
20г желатин
500мл подсладена сладкарск
а сметана
1 капсула есенция ванилия
за украса:
2-3с.л. сладко от кайсии или портокалови корички
50г млечен шоколад или шок.пръчици


Начин на приготвяне:

Първо се приготвя мусът с черен шоколад - 10г желатин(1 пакетче) се залива с 2-3с.л.студена вода и се оставя да набъбне.В касерола се нагряват 100мл прясно мляко и 2с.л.кафява захар,до разтопяване на захарта(без да завира).Отдръпва се от огъня,изсипва се черния шоколад,начупен на дребно, набухналия желатин и половин капсулка ванилова есенция.Разбърква се до хомогенизиране на сместа.Оставя се да се охлади до стайна температура.Отделно се разбива с миксер 150мл сладкарска сметана до гъста пяна.Добавя се шоколадовата смес и се разбива леко на ниски обороти.Малка купичка се застила със свежо фолио и се напълва с шоколадовия мус.Прибира се за 2 часа във фризер да се замрази.Второто пакетче желатин се залива с малко вода и се оставя настрани.100мл мляко се загрява с 2с.л.бяла захар,отдръпва се от огъня,добавя се белия шоколад,набъбналия желатин и останалата половина от ваниловата есенция.Разбърква се и се охлажда.350мл сметана се разбива на пяна и се смесва с изстиналата бяла шоколадова смес.

  Голяма купа,с обло дъно се застила със свежо фолио.Рулата се нарязват на парчета с дебелина 1см и се нареждат по дъното и стените на купата.Излива се белия мус.Замръзналия тъмен шоколадов мус се освобождава от купичката и фолиото и се обръща в средата на голямата купа,притиска се леко да потъне в белия мус.Отгоре се нарежда още един ред рула,завива се с фолио и се прибира в хладилник за 2 часа да стегне.Готовия купол се обръща на поднос и се освобождава от фолиото.Украсява се като се намазва отстрани с леко загрято сладко от кайсии или портокалови корички и се наръсва с настърган млечен шоколад или шоколадови пръчици.Украсата може и да се пропусне,и така е достатъчно ефектен!

Няма коментари:

Публикуване на коментар