2 големи или 3 малки готови рула
100г черен шоколад
100г бял шоколад
200мл прясно мляко(сварено)
2с.л.кафява захар
2с.л.бяла захар
20г желатин
500мл подсладена сладкарск
а сметана
1 капсула есенция ванилия
за украса:
2-3с.л. сладко от кайсии или портокалови корички
50г млечен шоколад или шок.пръчици
Начин на приготвяне:
Първо се приготвя мусът с черен шоколад - 10г желатин(1
пакетче) се залива с 2-3с.л.студена вода и се оставя да набъбне.В касерола се
нагряват 100мл прясно мляко и 2с.л.кафява захар,до разтопяване на захарта(без
да завира).Отдръпва се от огъня,изсипва се черния шоколад,начупен на дребно,
набухналия желатин и половин капсулка ванилова есенция.Разбърква се до
хомогенизиране на сместа.Оставя се да се охлади до стайна температура.Отделно
се разбива с миксер 150мл сладкарска сметана до гъста пяна.Добавя се шоколадовата
смес и се разбива леко на ниски обороти.Малка купичка се застила със свежо
фолио и се напълва с шоколадовия мус.Прибира се за 2 часа във фризер да се
замрази.Второто пакетче желатин се залива с малко вода и се оставя
настрани.100мл мляко се загрява с 2с.л.бяла захар,отдръпва се от огъня,добавя
се белия шоколад,набъбналия желатин и останалата половина от ваниловата
есенция.Разбърква се и се охлажда.350мл сметана се разбива на пяна и се смесва
с изстиналата бяла шоколадова смес.
Голяма купа,с обло дъно
се застила със свежо фолио.Рулата се нарязват на парчета с дебелина 1см и се
нареждат по дъното и стените на купата.Излива се белия мус.Замръзналия тъмен
шоколадов мус се освобождава от купичката и фолиото и се обръща в средата на
голямата купа,притиска се леко да потъне в белия мус.Отгоре се нарежда още един
ред рула,завива се с фолио и се прибира в хладилник за 2 часа да стегне.Готовия
купол се обръща на поднос и се освобождава от фолиото.Украсява се като се
намазва отстрани с леко загрято сладко от кайсии или портокалови корички и се
наръсва с настърган млечен шоколад или шоколадови пръчици.Украсата може и да се
пропусне,и така е достатъчно ефектен!
Няма коментари:
Публикуване на коментар