- 1 ч. ч. брашно
- 1 ч. ч. захар
- 1 ч. ч.галета или грис
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 кг. сини сливи
- 3 средни ябълки
- 1 ч.л. канела
- счукани орехи
- 50 гр. краве масло
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Обелете и
почистете ябълките. Настържете на едро ренде. Сливите почистете от костилките и
смелете в блендер или с пасатор на ситни парченца (да не стане на пюре).
Смесете в купа плодовете, добавете канелата , орехите и разбъркайте. Ако плодовете ви са
по-киселки, тук също можете да добавите малко захар на вкус. В друга купа
смесете захарта, брашното, галетата (или гриса) и содата бикарбонат.
Разбъркайте добре. Вземете тавичка с диаметър около 25-30 см или правоъгълна
такава. Намажете добре с масло или олио. Поръсете слой от сухата смес да се
покрие дъното на тавата. Отгоре разпределете и уплътнете слой от плодовата
смес. Пак направете слой суха смес и пак плодова и така до изразходване на
двете смеси като трябва да завършите със суха. За да се ориентирате колко
дебели трябва да са отделните пластове, ще кажа, че с тези продукти правя 4
слоя суха смес и между тях 3 слоя плодова смес. Ако тавичката ви е по-малка,
може пластовете да са повече и сладкишът ви съответно ще стане по-висок. Пластовете
трябва да са плътни и с дебелина около 1/2 см. всеки. Само най-долния сух пласт
може да е по-тънък. Отгоре поръсете тук-там сладкиша с разтопено краве масло
или с олио. Печете в предварително загрята на около 170-180 градуса фурна около
45-50 минути до златиста коричка. Сладкиша се пече по-дълго, за да може
плодовете да пуснат соковете си и да овлажнят сухата смес. По средата на
печенето ако забележите, че коричката се зачервява, покрийте с алуминиево
фолио. Това зависи от фурната и тавата ви. След като извадите сладкиша, оставете
го да изстине напълно и го поръсете с пудра захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар