понеделник, 13 октомври 2014 г.

Плодов сладкиш

Необходими продукти:
  • ч. ч. брашно 
  • 1 ч. ч. захар
  • 1 ч. ч.галета или грис 
  • 1 ч.л. сода бикарбонат 
  • 1 кг. сини сливи  
  • 3 средни ябълки 
  • 1 ч.л. канела 
  • счукани орехи
  • 50 гр. краве масло
  • пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:

Обелете и почистете ябълките. Настържете на едро ренде. Сливите почистете от костилките и смелете в блендер или с пасатор на ситни парченца (да не стане на пюре). Смесете в купа плодовете, добавете канелата , орехите  и разбъркайте. Ако плодовете ви са по-киселки, тук също можете да добавите малко захар на вкус. В друга купа смесете захарта, брашното, галетата (или гриса) и содата бикарбонат. Разбъркайте добре. Вземете тавичка с диаметър около 25-30 см или правоъгълна такава. Намажете добре с масло или олио. Поръсете слой от сухата смес да се покрие дъното на тавата. Отгоре разпределете и уплътнете слой от плодовата смес. Пак направете слой суха смес и пак плодова и така до изразходване на двете смеси като трябва да завършите със суха. За да се ориентирате колко дебели трябва да са отделните пластове, ще кажа, че с тези продукти правя 4 слоя суха смес и между тях 3 слоя плодова смес. Ако тавичката ви е по-малка, може пластовете да са повече и сладкишът ви съответно ще стане по-висок. Пластовете трябва да са плътни и с дебелина около 1/2 см. всеки. Само най-долния сух пласт може да е по-тънък. Отгоре поръсете тук-там сладкиша с разтопено краве масло или с олио. Печете в предварително загрята на около 170-180 градуса фурна около 45-50 минути до златиста коричка. Сладкиша се пече по-дълго, за да може плодовете да пуснат соковете си и да овлажнят сухата смес. По средата на печенето ако забележите, че коричката се зачервява, покрийте с алуминиево фолио. Това зависи от фурната и тавата ви. След като извадите сладкиша, оставете го да изстине напълно и го поръсете с пудра захар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар