петък, 14 ноември 2014 г.

Бяла торта с крокан

Продукти за крема:
  • 1 яйце
  • 1 1/2ч.ч. захар
  • 125г стопено масло
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 2 ванилии
  • 3 с.л. какао
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.ч. студено прясно мляко за сиропиране + по желание ром или коняк в него



Продукти за крема:
  • 1 л.прясно мляко
  • 4 жълтъка
  • 12 с.л.захар
  • 8 с.л.брашно с връх
  • Настъргана кора от лимон
  • 1 ванилия
  • 1 ч.ч.течна сметана за разбиване


Продукти за трюфелите:
  • ½ ч.ч. течна сметана за разбиване
  • 150 г.натурален шоколад
  • ½ ч.ч.счукани орехи


БЛАТА: Разбийте яйцето и захарта, добавете маслото, киселото мляко и ванилията. Пресейте брашното, какаото и бакпулвера и го добавете при тестото.разбъкайте всичко. Изпечете тестото на два отделни блата /задължително по отделно, защото ако го режете е по ронлив и ще е трудно/ в тортена форма. Загрейте фурната предварително на 180 градуса за около 20-25мин., но проверете все пак с клечица.

КРЕМА: Разбъркайте брашното заедно със захарта, ванилията и лимоновата кора. Сложете жълтъците и добавете малко мляко, колкотот да разбъркате всичко на гладка каша /млякото да е стайна температура/. След това добавете и останалото мляко и сварете на гъст крем. Изчаквате крема да се охлади напълно и го смесвате с разбитата сметана.

ТРЮФЕЛИТЕ: Загрейте сметаната до кипване и прибавете начупения шоколад, бъркайте докато се разтопи. Добавете есенциата от ром. След това добавяте и начупените орехи. Оставяте да се охлади.
Започва сглобяването като сиропирате блатовете с прясното мляко с малко ром. Върху първият блат се слага дебел пласт крем и в него с лъцичка се сипва от трюфелите на равни интервали. Слага се вторият блат като трябва да притиснете добре, сиропирате го и него и мажете пак с крема на дебел пласт.


КРОКАН: Взимате малко масло 1ч.л., захар и смлени но не много дребно орехи, това го слгате в ксеролка иразбърквате докато захарта придобие хубав карамелен цвят. Когато е вече готово го изсипвате и разстилате върху фолио, предварително намазано с малко олио. Когато се стегне добре го начупете и с него украсете тортата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар