Продукти за
крема:
- 1 яйце
- 1 1/2ч.ч. захар
- 125г стопено масло
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 2 ванилии
- 3 с.л. какао
- 2 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.ч. студено прясно мляко за сиропиране + по желание ром или коняк в него
Продукти за
крема:
- 1 л.прясно мляко
- 4 жълтъка
- 12 с.л.захар
- 8 с.л.брашно с връх
- Настъргана кора от лимон
- 1 ванилия
- 1 ч.ч.течна сметана за разбиване
Продукти за
трюфелите:
- ½ ч.ч. течна сметана за разбиване
- 150 г.натурален шоколад
- ½ ч.ч.счукани орехи
БЛАТА:
Разбийте яйцето и захарта, добавете маслото, киселото мляко и ванилията.
Пресейте брашното, какаото и бакпулвера и го добавете при тестото.разбъкайте
всичко. Изпечете тестото на два отделни блата /задължително по отделно, защото
ако го режете е по ронлив и ще е трудно/ в тортена форма. Загрейте фурната
предварително на 180 градуса за около 20-25мин., но проверете все пак с
клечица.
КРЕМА:
Разбъркайте брашното заедно със захарта, ванилията и лимоновата кора. Сложете
жълтъците и добавете малко мляко, колкотот да разбъркате всичко на гладка каша
/млякото да е стайна температура/. След това добавете и останалото мляко и
сварете на гъст крем. Изчаквате крема да се охлади напълно и го смесвате с
разбитата сметана.
ТРЮФЕЛИТЕ:
Загрейте сметаната до кипване и прибавете начупения шоколад, бъркайте докато се
разтопи. Добавете есенциата от ром. След това добавяте и начупените орехи.
Оставяте да се охлади.
Започва
сглобяването като сиропирате блатовете с прясното мляко с малко ром. Върху
първият блат се слага дебел пласт крем и в него с лъцичка се сипва от трюфелите
на равни интервали. Слага се вторият блат като трябва да притиснете добре,
сиропирате го и него и мажете пак с крема на дебел пласт.
КРОКАН:
Взимате малко масло 1ч.л., захар и смлени но не много дребно орехи, това го
слгате в ксеролка иразбърквате докато захарта придобие хубав карамелен цвят.
Когато е вече готово го изсипвате и разстилате върху фолио, предварително
намазано с малко олио. Когато се стегне добре го начупете и с него украсете
тортата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар